Jean Matthieu Gosselin – No Surrender

NO SURRENDER

He sofert un ictus, que va tenir com a conseqüències amnèsia, discalcúlia, pèrdua d’escriptura-lectura i afàsia. Paral·lelament a una llarga rehabilitació medical, de logopeda i cognitiva he descobert un nou llenguatge. En primer lloc, durant sis mesos en sessions de “fototerapia”, en secundo lloc seguint classes de fotografia.
Durant 5 anys va realitzar fotografies diàriament amb el meu telèfon mòbil i després amb una cambra. Les imatges em van convidar a la meditació, em van permetre recrear-me i, al no poder trobar el meu passat, em van portar a trobar un nou acord íntim on el record ja no és un valor d’identitat, a favor del sentiment, l’emoció, la sinceritat amb un mateix, el desordre desitjat o el xoc emotiu. Una altra forma de vida!
Patrick Modiano, un dels meus autors favorits, va escriure en Carrer de les Botigues Fosques: “Per què unes certes coses del passat sorgeixen amb precisió fotogràfica?” En el meu cas, res és menys cert! Tot és reconstrucció, rehabilitació versemblant, reinvenció mental.

Aquest projecte ha captat aquests instants barrejant imatges noves i imatges d’arxiu per a reconstruir una nova ment: remembranzas noves d’instants propis i compartits amb nous amics, amb la meva família redescoberta i a través també fotos subjectives realitzades per mi, com una reapropiación de l’espai i del temps, en llocs del meu passat i del meu present.

JEAN-MATTHIEU GOSSELIN

Jean-Matthieu Gosselin va néixer el 16 d’abril de 1960 en Libourne (França). Es va graduar en Museologia a l’Escola del Louvre, i compta amb un màster en Història de l’Art en la Sorbona-París IV. Ha estat periodista i, durant 35 anys, responsable editorial i després director general en diverses editorials franceses i espanyoles (ECA-*ECD; Editions De Vecchi; Editorial De Vechi; Edhasa). Va ser editor de llibres il·lustrats, novel·les i llibres d’història. Ha estat conferenciant durant 10 anys (1996-2006) en la Universitat de Caen Basse-*Normandie (IAE), en el DESS de màrqueting operatiu.
Al novembre de 2013 va sofrir un ictus i ha seguit a una llarga rehabilitació durant 4 anys en un centre medical a Barcelona. En 2015 va començar a treballar amb la fotografia a través de sessions de “fototerapia”. Més tard, en 2016, es va unir al “Pla d’estudi de fotografia professional” de l’escola Grisart, a Barcelona, en la qual es va graduar en 2018.
És membre fundador de VEO, col·lectiu constituït a l’octubre de 2018.

jmgosselin.com