Kurt Caviezel – The Users

THE USERS

Una cerca entris les imatges web per al terme “user” (usuari) només mostra icones, símbols gràfics. L’usuari no existeix, almenys no en imatges.
Considerant la ubiqüitat d’aquesta noció, això sembla paradoxal. Quan hi ha esment d’Internet, l’usuari no està lluny. Qui, llavors, és aquest usuari?
Per descomptat que existeix. Com a individu, es mostra en la xarxa amb l’ajuda de webcams privades. I allí també pot ser fotografiat. Webcams privades presumiblement ser- veixen algun tipus de comunicació i seguretat.
Idealment les cambres són immerses, després d’un temps, en la vida diària de l’usuari. Així que, el protagonista es comporta cap a la cambra igual que cap a una mascota a baix manteniment.
El mitjà a través del qual els usuaris es mostren, al mateix temps és també el que els permet ser representats. Per a arribar a ells e tenir informació sobre ells, s’ha de mirar a través del mitjà. En fer-ho, un s’acosta molt a ells. Usant les webcams, ja estic en el lloc. Això va anar l’única forma en què vaig po- der prendre aquestes fotos. Com una persona real, amb una càmera real, com un fotògraf, mai hauria arribat allí. I això és una paradoxa: com més lluny estigui de la gent, més a prop estarà d’ells. D’aquesta manera, “THE USERS” s’endinsa en esferes que fins ara no han estat explorades per la fotografia. La web és, també, una gran cambra.

KURT CAVIEZEL

Kurt Caviezel, nascut en 1964, viu i treballa en Zurich, Suïssa. Durant 20 anys ha estat fotografiant i explorant el món mitjançant cambres de xarxa d’accés públic.

Exposicions (selecció): Museu de la Fotografia de Lianzhou – ‘A CHANCE FOR THEUNPREDICTABLE’; Azkuna Zentroa, Bilbao – ‘NEVER REAL / ALWAYS TRUE’; Fondation Cartier pour l’art contemporain, París  – ‘AUTOPHOTO’; Fotografia Europea, ReggioEmilia – ‘TIME MAPS. Memory, Archives, Future’; ICP, Nova York – ‘Public, Private, Secret’;Centri de la Photographie, Geneva – ‘CAMÉRA(ACTE)*CONTRÔLE’; NRW-Fòrum, Duesseldorf  – ‘EGO-Update, die Zukunft derdigitalen Identität’; Noorderlicht Photofestival, Groningen – ‘Data-Rush’; Rencontre d’Arles, Arles – ‘FROM HEREON’; Fotostiftung Schweiz, Winterthur – ‘Global Affairs -Erkundungen im Netz’

Publicacions: ‘The Encyclopedia of Kurt Caviezel’, Rorhof, Bozen (IT), 2015; ‘Red Light’, Edition Patrick Frey, Zuerich, 2000

kurtcaviezel.ch