Nota de premsa

Comunicat del festival

La direcció i els col·laboradors de Panoràmic Granollers estem compromesos amb el dret a decidir i amb la llibertat d’expressió, condicions per a la cultura i la creativitat, que ens esforcem a difondre a través del nostre festival. Aquest compromís ens fa rebutjar una sentència no justa sinó revengista contra els presos polítics, que posa en evidència les deficiències democràtiques de l’Estat i el seu rebuig a qualsevol política de diàleg.

Estigueu atents a les xarxes del festival on us informarem si hi ha canvis a la programació. De moment, per la vaga general convocada per aquest divendres 18 d’octubre es posposen les activitats d’aquest dia.


Som a la Lluna en la tercera edició del Festival Panoràmic

 Un petit pas per un home, una passa gegant per la humanitat. La frase s’atribueix a Neil Armstrong, el primer home que juntament amb Buzz Aldrin va passejar per la superfície de la Lluna el 20 de juliol de 1969. Els astronautes hi van arribar a bord de la nau Apollo 11. Aquest tercer any de Panoràmic, el festival de fotografia, cinema i nous mitjans audiovisuals més complet, es centra en aquest satèl·lit mirant-se’l i analitzant-lo des de tots els angles possibles.

 

Conferències extraordinàries

En la ponència inaugural, el fotògraf Joan Fontcuberta i l’astrofísic Guillem Anglada-Escudé (qui lidera l’equip que el 2016 va descobrir Proxima b, l’exoplaneta potencialment habitable més pròxim a la Terra) ens parlaran del concepte d’enguany. Amb el títol “Última Thule: la colonització de l’espai” es fa honor a les imatges que ens han arribat aquest 2019 de l’objecte més llunyà del sistema solar mai observat. També tindrem la oportunitat d’escoltar Carlos González Pintado, l’enginyer que va transmetre a la NASA dels Estats Units d’Amèrica la confirmació de l’arribada a la Lluna de l’Apollo 11. González ens explicarà perquè l’estació espacial de Madrid va ser la primera a assabentar-se de l’allunatge, abans hi tot que el president Nixon. I entre d’altres propostes, la periodista Marta Roqueta impartirà una conferència sobre ciència ficció feminista a través del personatge d’animació Steven de la sèrie de Cartoon Network Steven Universe.

 

Petits astronautes

Aquest any els més joves tindran la oportunitat de gaudir el Panoràmic amb un taller de coets i un d’observació dels planetes Júpiter i Saturn gràcies a l’Associació Astronòmica de Sabadell. Al Museu de Ciències Naturals podran conèixer la història de la reina Cassiopea i la princesa Andròmeda, dues constel·lacions de l’hemisferi nord. També hi haurà pel·lícules per ells com A grand Day out, l’aventura lunar dels divertits personatges de plastilina Wallace & Gromit i l’empresa Rex Arcade instal·larà màquines de matar marcians que també faran xalar els més grans.

 

Tallers i exposicions lunars

Les artistes Lurdes Basolí i Alicia Kopf impartiran workshops per reflexionar sobre les pròpies emocions i imatges. Kopf ens proposa un apropament especulatiu a les idees d’intimitat i amor a partir de l’anàlisi d’imatges del cinema de ciència ficció i Basolí, a través de revisar el propi arxiu fotògrafic professional o vernacular, ens farà repensar la nostra fotografia des d’un lloc més conscient, per generar un repertori visual més lliure de les velles estructures colonials tant reproduïdes pel fotoperiodisme. Les exposicions d’aquest any s’enfilen fins les 11, repartides pels diferents espais de la Fàbrica Roca Umbert, també mostres al museu de Granollers, al de Ciències Naturals i al cinema Edison. Podreu admirar la col·lecció de souvenirs dels gossos que van anar a l’espai, del reconegut fotògraf britànic Martin Parr, exposada per primera vegada a Espanya, la història fotogràfica de l’utòpic programa espacial de Zàmbia, de l’artista valenciana Cristina de Middel, el mapping inspirat en la pel·lícula d’Stanley Kubrick “2001: Una odissea de l’espai”, dels artistes Sílvia Isach i Roger Subirana o la col·lecció de 60 llibres de fotografia, comissariada per la italiana Ilaria Campioli, sobre tot allò que ens inspira el cel. A més a més de la galàctica Transelenita, una aventura sobre la ingravidesa de l’artista Marcel·lí Antúnez.

 

Nous artistes

Un dels objectius del Panoràmic és assegurar el diàleg i la interrelació entre el talent emergent i les persones amb trajectòries professionals més consolidades. Per això aquest any s’ha obert la convocatòria Open Panoràmic en la que s’han presentat projectes audiovisuals d’arreu del món dels quals se n’han seleccionat 10 (entre sèries fotogràfiques, vídeos, projectes web i fins i tot projectes pensats per a ser vistos a les stories de la plataforma social Instagram) que rebran una compensació econòmica per ser mostrats al festival i que seran visionats per experts en la matèria que els hi poden donar la oportunitat de ser programats en d’altres festivals.

 

Pel·lícules fantàstiques

12 propostes pels adults des dels cèlebres curtmetratges sobre la Lluna de Georges Méliès passant pel viatge a la Lluna de Frederic Amat inspirat en l’únic guió de Federico García Lorca fins a la pel·lícula de Bart Sibrel on defensa una teoria conspiratòria sobre l’arribada de l’home a la Lluna. El cinema Edison també ha programat l’estrena d’Apollo 11 de Todd Douglas Miller.

Dates:
Del 17 al 20 d’octubre de 2019

Projeccions, exposicions i activitats:
Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers
Carrer Enric Prat de la Riba, 77
08401 Granollers (Barcelona)

Museu de Ciències Naturals de Granollers (exposició Complejo Espacial de Robledo de Chavela fins el 10 de novembre)
Carrer Palaudàries, 102. Jardins Antoni Jonch Cuspinera

Museu de Granollers (Exposició Space Dogs de Martin Parr fins el 10 de novembre)
Carrer Anselm Clavé, 40

Cinema Edison
Carrer Joan Camps, 1

*Entrada lliure