Nota de premsa ANT

FESTIVAL PANORÀMIC GRANOLLERS 2019

ÚLTIMA THULE. LA COLONITZACIÓ DE L’ESPAI

RODA DE PREMSA PANORÀMIC 2019, DILLUNS 30 DE SETEMBRE 10h. ROCA UMBERT FÀBRICA DE LES ARTS

* Festival de cinema, fotografia i nous llenguatges audiovisuals

* Del 17 al 20 d’octubre del 2019 a Roca Umbert Fàbrica de les Arts.

* Organitza Grisart Escola Internacional de Fotografia

* Promou Roca Umbert Fàbrica de les Arts

* Granollers es troba a 30 minuts de Barcelona amb Rodalies R2. Parades a Barcelona Sants, Passeig de Gràcia, Estació de França, El Clot – Aragó i Sant Andreu Comtal.

* Hashtags 2019: #panoramicgranollers, #lluna, #bepanoramic,   #panoramic2019, #ultimathule

* Web del festival: Panoramic Granollers, Instagram, Facebook, Twitter.

ÚLTIMA THULE

La colonització de l’espai

Com va dir Neil Armstrong: that’s one small step for a man, one giant leap for mankind. En aquesta tercera edició del Festival Panoràmic ens centrem en la lluna en el 50è aniversari de l’arribada de l’home al brillant satèl·lit el 20 de juliol de 1969.

L’Última Thule és l’objecte més primitiu i llunyà del sistema solar explorat fins ara. La sonda New Horizons, llençada per la NASA el 2006, està capturant imatges de l’Última Thule que ajudaran a estudiar els inicis del nostre sistema planetari fa més de 4.500 milions d’anys. S’espera que la New Horizons funcioni fins a mitjan del 2030 i podria arribar a explorar un altre objecte del cinturó de Kuiper.

En un moment d’híper connexió terrestre, des del Panoràmic mirem a l’espai, sortim de la Terra.

El firmament és una de les primeres excuses per a la ficció, per somniar i elucubrar sobre el seu sentit. Els humans aixequem la vista i imaginem l’univers, tot explorant, fotografiant i filmant aventures en ell.

La lluna agombola poetes, conspiradors, conqueridors, animistes i ingràvids. Astronautes africans? Amazones a la lluna?  Sí. I molt més.

No hi ha una entitat que hagi unit i fascinat per igual a científics, artistes i entabanadors.

 

Granollers puja a la Lluna

En aquesta tercera edició el Panoràmic es fa permeable en el teixit cultural de la ciutat i a banda de l’excepcional seu central, Roca Umbert Fàbrica de les Arts, també comptarem amb activitats i exposicions al Cinema Edison, al Museu de Ciències Naturals i al Museu de Granollers. Així mateix, col·laborarem amb el Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC). Alumnes d’escoles i instituts de Granollers passaran pel Panoràmic amb un programa educatiu liderat per l’Associació l’Eixida. Un any més el Festival Panoràmic comptarà amb la col.laboració de la televisió local, VOTV.

 

Obres i artistes confirmats Panoràmic 2019

 

The Afronauts, Cristina de Middel

L’any 1964, encara eufòrica per la recentment guanyada independència, Zàmbia va llançar el seu primer programa espacial. El seu objectiu era enviar dotze astronautes i deu gats a la lluna, superant així el repte que van marcar Estats Units i la Unió Soviètica en plena cursa espacial.

Només uns pocs optimistes van donar suport llavors a l’ambiciosa iniciativa d’Edward Makuka, un professor de secundària zambià que estava al comandament del projecte. L’ajuda econòmica mai va arribar, les Nacions Unides van denegar el seu suport i una de les astronautes, una nena de 16 anys que va quedar embarassada, va haver d’abandonar. Així és com l’heroica iniciativa es va convertir en un exòtic episodi de la història africana, envoltat de guerres, violència, sequeres i fam.

“The Afronauts” està basat en la documentació d’un somni impossible que només viu a les imatges. Basant-se en aquesta increïble però certa notícia de fa 50 anys, Cristina de Middel, va reconstruir les escenes que podrien haver-la documentat llavors i va reforçar la seva veracitat afegint a aquesta certesa la seva càrrega personal i el fruit de la seva imaginació.

 

Transpermia, Marcel·lí Antúnez

Adaptació del projecte Transpermia a l’espai la Tèrmica de Roca Umbert on s’hi crearà una instal·lació site specific. Transpermia és un projecte proposat per Marcel·lí Antúnez, un delsfundadors de la Fura dels Baus, i un dels artistes més influents en l’art vinculat a la performance mecatrònica, la instal.lació robòtica i les tecnologies digitals.

L’any 2003 Antúnez va ser convidat a realitzar 25 paràboles en el marc de dos vols parabòlics que es varen realitzar a la coneguda com a “ciutat de les estrelles”, a 50km de Moscou, Rússia. El programa va ser recolzat per la organització londinenca Arts Catalyst que va convidar a diferents artistes a experimentar la gravetat zero. Transpermia va ser l’obra que Antúnez va crear arrel de l’experiència.

La teoria de la transpermia afirma que la vida a la Terra prové de l’espai, s’origina al Sistema Solar, i es va difondre a la Terra a través d’espores als meteors.

 

Domestica, Rubén Torras

Domestica és una sèrie de fotomuntatges amb una clara estètica espacial fets amb electrodomèstics i aparells electrònics, on es tracta la idea dels productes de consum: els electrodomèstics, l’electrònica, el reciclatge (també del reciclatge de les imatges publicitàries), l’obsolescència programada, etc. Tot amb una estètica molt propera a la ciència ficció, donant a entendre que avui dia preval més el disseny en els productes que la seva pròpia funcionalitat o necessitat. Ruben Torras va realitzar aquest projecte durant la residència artística que va desenvolupar el 2017 a Roca Umbert Fàbrica de les Arts.

 

Moon Project, una exposició comissariada per Andrés Hispano i Fèlix Pérez-Hita

Les imatges d’aquesta exhibició cobreixen tot l’imaginari lunar: dibuixos al llarg de la història, pintures, esquemes científics, fotografies, fotogrames de pel·lícules… Aquesta exposició, comissariada per Hispano i Pérez-Hita, serà un recorregut gràfic i visual sobre la Lluna i l’imaginari que s’ha creat d’aquesta al llarg de la història.

En l’exposició es veuran il·lustracions, publicitat, motius visuals (decoració, logotips, etc.), art, pintura, il·lustració científica, fotografies i desviacions com “el paisatge lunar”, retrobat en fotografies d’una pell rugosa, un desert bombardejat o un sòl polsegós.

Aquesta mostra serà produïda pel Festival Panoràmic Granollers 2019.

 

Carrera espacial a la Luna del Complejo Espacial de Robledo de Chavela, Ayuntamiento de Robledo de Chavela, Madrid

Des del 1964, Robledo de Chavela ha estat vinculada amb l’exploració de l’espai ja que al municipi s’hi ubica l’estació de seguiment espacial Madrid Deep Space Communications Complex. Els responsables de l’estació fan una meritòria tasca tècnica, científica i de divulgació. L’exposició consta de 61 fotografies del col·leccionista Juan Luís Franco Mercado procedents de la NASA.

 

Space Invader Panoràmic de Rex Arcade – Mostra de videojocs

Els orígens dels videojocs es remunten a l’Spacewar!, desenvolupat el 1961 pel Massachussets Institute of Technology (MIT) i difós a les màquines Arcade a principis de la dècada dels 70. Al joc, dues naus espacials competeixen. Els artefactes estaven inspirats en la contemporània carrera espacial de la Guerra Freda. Va ser als setantes que l’era de matar marcians va néixer amb jocs com Galaxy Game o Computer Space. El 1978 arriba l’Space Invaders afilant la nostra atenció, mentre eliminàvem múltiples enemics que descendien des de la part superior de la pantalla cada vegada més ràpid. Les criatures alienígenes del joc estaven inspirades en La Guerra dels Móns (llibre d’H. G.  Wells). En les dècades successives els videojocs s’anaren sofisticant i va néixer un imaginari popular dels videojocs que te l’espai i els alienígenes com a protagonistes indiscutibles d’una època.

Al Panoràmic 2019 tindrem a disposició dels visitants algunes de les mítiques màquines de matar marcians (gràcies a l’empresa Rex Arcade), convertides avui en dia en autèntics jocs clàssics i de culte. Un retorn al passat de tota una iconografia extra planetària.

 

“Era rusa y se llamaba Laika”, Joan Fontcuberta

El fotògraf projectarà i revisitarà aquest projecte de fals documental que va realitzar el 2009. En ell descobrim la història de la Laika, la gossa petanera que va volar a l’espai en la nau Sputnik 2, enmig de la Guerra Freda. Al documental, Fontcuberta parodia la feina dels venedors de misteris, narrant a l’estil d’Iker Jímenez (el carismàtic conductor del programa Cuarto Milenio) i amb referències als documentals de Juan José Benítez o Fernando Jiménez del Oso. Una hora de cinta que ens farà riure amb una barreja de veritats, mitges veritats, mentides, bromes i especulacions al voltant de la història de la gossa Laika.

 

En l’òrbita Panoràmic

  • Mites i màscares. L’univers creatiu d’Albert Serra a través de les fotografies de Román Yñán és una coproducció entre el fotògraf i el Festival Panoràmic 2017, on Román Yñán va rebre una beca de la Fundació Lluís Coromina. Ara, aquesta exposició servirà per presentar el nou espai Isern Dalmau (C/ Mallorca, 305, Local 2, Barcelona) de la Fundació Lluís Coromina. A l’espai Isern Dalmau s’hi hibridarà la funció expositiva amb el coworking cultural i social. L’exposició s’inaugura el 2 d’abril a les 19:30h i es podrà veure fins el 2 de maig del 2019.
  • “Revolutionary ArKive: The eye Machine is Watching. Imaginando los archivos visuales del futuro” l’artista Pilar Rosado explica el seu projecte, coproduït amb el Festival Panoràmic 2018, en el qual ens proposa veure, interpretar i apropar-nos a imatges de revolució i violència a través d’un banc de més de 14.000 imatges que va extreure de l’Arxiu Municipal de Granollers i Google. Amb un programa va generar codis que identifiquen i uneixen les imatges d’una nova –i futurible- manera. Dimecres 27 de març a les 18:30h a la Virreina Centre de la Imatgedins el cicle de conferències Archivos de Media Art, Colecciones de Mediaart Catalunya.
  • Acord amb el Festival Giovane Fotografia Italiana, promogut pel Comune di Reggio Emilia, GAI – Associazione per il Circuito dei Giovani Artisti Italiani.

 

En les pròximes setmanes anirem ampliant la informació sobre els artistes, les obres i les activitats del Panoràmic d’enguany.

Per a més informació podeu escriure o trucar a la responsable de comunicació i premsa, Laura Calçada i Barres.

Correu electrònic per a periodistes: premsa@panoramicgranollers.cat / General: contacte@panoramicgranollers.cat

Mòbil, WhatsApp: +34 666 75 65 88

Instagram: @panoramicfestival

 

Equip Panoràmic 2019

Comitè assessor: Joan Fontcuberta, Alba Torrents, Andrés Hispano i  Fèlix Pérez-Hita

Equip directiu: Fidel Balaguer, Laia Casanova, Joan Fontcuberta i Albert Gusi

Comunicació i premsa: Laura Calçada i Barres

Fotografia i xarxes socials: Camila Marinone

Producció: Chiara Fabro

Disseny gràfic: Estudi Lluís Torres

Programador web: Marc Pi

Equip educatiu: Associació l’Eixida

Dates:
Del 17 al 20 d’octubre de 2019

Projeccions, exposicions i activitats:
Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers
Carrer Enric Prat de la Riba, 77
08401 Granollers (Barcelona)

Museu de Ciències Naturals de Granollers (exposició Complejo Espacial de Robledo de Chavela fins el 10 de novembre)
Carrer Palaudàries, 102. Jardins Antoni Jonch Cuspinera

Museu de Granollers (Exposició Space Dogs de Martin Parr fins el 10 de novembre)
Carrer Anselm Clavé, 40

Cinema Edison
Carrer Joan Camps, 1

*Entrada lliure