Álvaro Laíz

La Porxada Doc

  Álvaro Laiz (Lleó, 1981)

  És un artista especialitzat en fotografia antropològica i mediambiental. El seu treball se centra en realitats habitualment ignorades pels mitjans de comunicació, i la fotografia s’hi concep com una eina per explorar l’entorn, els costums i les tradicions de les persones en risc d’exclusió. La seva obra s’ha exhibit en fires d’art com ARCO o en museus com el MAC VAL i el MUSAC, i s’ha publicat en mitjans internacionals com National Geographic, The New York Times, Forbes i British Journal of Photography, entre d’altres. Laiz és explorador de la revista National Geographic i ha cursat un màster en Arts Audiovisuals a la UPSA.

  Web

  El caçador

  El poble Udege ha habitat la Jungla Boreal des de fa centenars d’anys. Atès el seu íntim contacte amb la natura, les seves creences estan farcides de referències a forces sobrenaturals que han de ser respectades.

  El 1997 un caçador rus anomenat Markov va trobar el rastre d’un tigre gegant de l’Amur. Malgrat el risc, Markov va veure en les empremtes del tigre la promesa d’un futur millor. El seu pla era senzill, però malgrat que va disparar al tigre, no va ser capaç d’abatre’l. Els Udege creuen que si algú ataca un tigre sense motiu, l’Amba el perseguirà. Sense saber-ho, Markov havia invocat l’Amba, el costat fosc del tigre.

  Durant les següents 72 hores, l’animal va rastrejar Markov i el va matar amb una violència inusitada. Investigacions posteriors suggereixen que el tigre va planejar els seus moviments amb una estranya barreja d’estratègia i instint, i més important encara, amb una claredat de propòsit esgarrifant: l’Amba buscava revenja.

  Aquesta creença animista constitueix el punt de partida d’Álvaro Laiz per explorar, experimentar i documentar l’impacte de la natura en la cultura Udege a través d’un dels últims reductes del xamanisme: la cultura del caçador.

  Pel·lícula HD, 06:20′

  Direcció: Álvaró Laiz
  Testimonis per ordre d’aparició: Tamara Borisova, Ivan Pianka, Yuri Trush
  Fotografia i vídeo:  Álvaro Laiz
  Muntatge música i disseny sonor: José Bautista
  Narrador: Jonathan D. Mellor
  Coproducció: Fundació Cereales Antonio y Cinia; Idea Tap & Magnum

   

   

   

  La Porxada Doc és una jornada de projeccions de caràcter documental, així com un espai de trobada i d’intercanvi entre els creadors audiovisuals i el públic.

  Dia: divendres 24 de novembre de 2017

  Horari: d’11 a 13 h i de 17 a 18.30 h

  Lloc: Sala Nau B1

   

  Entrada gratuïta