SOUS LES VIOLONS, LA PLAGE !

CaboSanRoque

Destrucció col·lectiva d’un quartet de corda de Haydn

Un dels eslògans més coneguts del Maig del 1968 a París va ser “sous les pavés, la plage !” (sota les llambordes, la platja!). La frase feia al·lusió a la sorra que va aparèixer sota les llambordes del paviment quan els estudiants van muntar les barricades als carrers. La platja, espai de llibertat, tou i sense forma concreta, contraposada a la traça rectilínia dels carrers i el trànsit de direcció regulada. Tot i que finalment ni la platja ni l’impossible van aparèixer, en aquells dies es van llançar llambordes contra totes les institucions, normes i jerarquies, amb la convicció que la força col·lectiva podria destruir l’ordre establert.

La instal·lació vol jugar amb aquest sentit positiu de la destrucció i la seva capacitat de provocar esperança, tot i la incertesa del resultat final. La destrucció com a forma de progrés i creació col·lectiva.

El quartet de corda, paradigma de la forma musical del classicisme (moment històric canònic i regulador per excel·lència), és un entramat rígid de normes formals i relacions restrictives entre les quatre veus. L’alteració d’una sola nota suposa portar la forma cap a llocs prohibits normativament.

Caldrà arrasar el quartet de corda a pedrades.

Sona el quartet de corda número 66 en sol major, opus 77, de Haydn. Si més no, així era fa una estona.

Cada impacte sobre els violins, la viola o el violoncel suposa una modificació mínima, aleatòria, de l’harmonia, el ritme o el timbre d’aquella veu, i amb cada encert ens allunyem una mica més de l’obra original.

A cada atemptat contra l’instrument correspon una agressió contra la forma musical: veure la destrucció dels instruments i escoltar la descomposició del quartet de Haydn esperant que, en algun moment, n’acabi sorgint alguna platja.

 

 

 

 

CaboSanRoque és un duo d’artistes sonors que neix el 2001 com a col·lectiu musical. Són constructors de sons, que apliquen a diferents àmbits, com instal·lacions sonores, arts escèniques o música. La seva feina sempre gira al voltant del so, les capacitats expressives de la màquina i la seves possibilitats per vehicular emocions. A cavall entre el grup de rock experimental, els artistes plàstics i els performers, Laia Torrents (llicenciada en enginyeria superior industrial per la UPC i amb estudis superiors de composició, harmonia i arranjaments) i Roger Aixut (llicenciat en arquitectura per la UPC) desborden les categories gràcies als seus artefactes: matèria i ona.

Web

SOUS LES VIOLONS, LA PLAGE !
CaboSanRoque


Lloc:
CAM – Centre d’Arts en Moviment

Horaris:
Dijous 27 setembre de 18 h a 22 h
Divendres 28 setembre d’11 h a 21 h
Dissabte 29 de setembre d’11 h a 14 h i de 17 h a 21 h
Diumenge 30 de setembre d’11 a 14 h

Entrada gratuïta

Aquesta instal·lació és possible gràcies al patrocini de la Fundació Lluís Coromina

logoCoromina