CURTMETRATGES

LA PROGRAMACIÓ CINEMATOGRÀFICA HA ESTAT COMISSARIADA PER ANDRÉS HISPANO, MERCÈ ALSINA i FÉLIX PÉREZ-HITA.

CADA DÍA PASO POR AQUÍ

Raul Arroyo [2004]
Durada: 9 min
Horari de la projecció: Dissabte 17 d’octubre, a les 21h
Espai i entrades: Cinema Edison

Tal com suggereix el seu títol, aquest vídeo descriu un entorn urbà quotidianament recorregut per l’autor –el barri del Raval, en el casc vell de Barcelona–, amb la particularitat de fer-lo mitjançant una dinàmica organització de signes: pintades en abundància, plaques i codis de senyalització viària, cartells i adhesius, escombraries i residus diversos, les textures dels murs i de la calçada, els dibuixos geomètrics en les llosetes de les voreres… Es tracta doncs d’un trajecte imaginari, encara que tan fidel a la realitat com podria ser-ho un documental, que s’expressa mitjançant un ritme de formes, colors, significants… de connivència amb la música creada per Ramón González. Però, com bé escriu l’autor, el seu vídeo abraça a més “el ritme de les coses, el ritme de cada un@, el ritme implícit dels espais que habitem”. Les petjades passatgeres que les seves imatges recullen donen testimoniatge dels fets en el món, els canvis que afecten un barri amb molta història, els batecs d’una ciutat, les preocupacions i exclamacions dels seus habitants. 

UN CHANT D’AMOUR

Jean Genet [1950]
Durada: 25 min
Horari de la projecció: Dimarts 20 d’octubre, a les 20h
Espai i entrades: Cinema Edison

 

Dos presos en cel·les contigües proven de passar-se per les reixes de la finestra una garlanda de flors, mentre un carceller observa els seus moviments. No aconsegueixen intercanviar l’objecte, cosa que fa que augmenti la frustració que els porta a l’onanisme retorçat, plagat de danses, carícies, i gestos anhelosos. En un forat minúscul sobre el mur que separa les cel·les, hi sobresurt un tros de palla que utilitzen en un sensual intercanvi de fum. Es comuniquen, sempre observats pel carceller, que experimenta un atac de gelosia descarnada que el porta a assetjar un dels presos fins i tot utilitzant la seva arma reglamentària en una dramàtica escena propera al sadisme.

 

EMERGENCE

Pratibha Parmar [1986]
Durada: 18 min
Horari de la projecció: Divendres 16 d’octubre, a les 21.30
Espai i entrades: Cinema Edison

Emergence explora el tema de la identitat, l’alienació i la història i el relat femení, conegut amb el terme Herstory, en el context de les diàspores experimentades per diverses comunitats xineses/guyaneses, afroamericanes, asiàtiques o palestines. A través de diverses pràctiques artístiques, com la poesia, l’art visual o la performance,  quatre dones negres i del que es coneix com a Tercer Món, situades en un espai urbà d’Anglaterra i dels Estats Units d’Amèrica, aporten el seu testimoni. Al curtmetratge hi apareixen els testimonis de Meiling Jin, Audre Lorde, Sutapa Biswas and Mona Hatoum.

 

MEMORY OF HOME

Kiki Tianqi Yu [2009]
Durada: 10 min
Horari de la projecció: Dissabte 17 d’octubre, a les 21h
Espai i entrades: Cinema Edison

Aquesta pel·lícula d’assaig és una part del projecte de recerca de l’autora, basat en la pràctica de la primera expressió de la seva experiència com a migrant, que es trasllada de les zones rurals a les zones urbanes de la Xina i més enllà de les fronteres nacionals. Utilitza imatge i so en moviment per presentar el seu viatge psicològic de buscar “casa”, que en el seu cas, entre la Xina i la Gran Bretanya. Nascuda a la Xina dels anys 80, va viure l’onada nacional de migració rural-urbana quan era molt jove, i es va mudar d’un antic poble de l’interior de la Xina amb la seva família a Shenzhen, la primera ciutat que es va obrir al món i va abraçar occident. Durant l’adolescència, va viatjar sola a Londres per estudiar i actualment hi viu com a cineasta. Les diferències culturals i físiques i la distància entre la Xina i la Gran Bretanya la  va situar com una de les moltes persones estrangeres a Londres, però també la situa com a estrangera quan torna al seu país. La pel·lícula es presenta com un somni surrealista i està narrada per la mateixa autora de manera molt personal i reflexiva, qüestionant constantment la massiva urbanització de la Xina i expressant la seva incertesa de ser a casa, de no ser d’enlloc.

GENTLY DOWN THE STREAM 

Su Friedrich [1981]
Durada: 14 min
Horari de la projecció: Dissabte 17 d’octubre, a les 21h
Espai i entrades: Cinema Edison

El curtmetrage està construït a partir de catorze somnis extrets dels 8 anys de feina feta per l’autora a les seves revistes.

VIDEO LETTERS #3,WHY WOULD A LETTER HAVE A TITLE ?

Yau Ching [1993-94]
Durada: 6 min
Horari de la projecció: Dijous 15 d’octubre, a les 20h
Espai i entrades: Cinema Edison

“Com que sempre he estat en moviment, sortint d’una ciutat i despertant-me en un altre país, em trobo escrivint cartes tot el temps: a persones que trobo a faltar, a persones que he conegut en el camí, a persones que tinc ganes de conèixer, etc. Quan em vaig cansar de les paraules, cosa que passava molt sovint, vaig començar a escriure-les en vídeo. Des que viatjava, escrivint cartes en terrenys desconeguts, també tenia un accés molt limitat a la tecnologia. Escric les meves cartes de vídeo amb Fisher Price Pixelvision, Super-8 i Hi-8. Quan no podia trobar facilitats per a l’edició, les vaig començar a editar amb la càmera. Es van convertir en registres dels meus desitjos de vies d’escapamanet. Al mateix temps, quan aquestes gravacions es mostren en públic, inventen nous significats en diferents contextos i es converteixen en cartes a qualsevol persona que pugui relacionar-se amb ells.”

 Yau Ching

THE SNIPER

Adela Jušić [2007]
Durada: 4 min
Horari de la projecció: Dissabte 17 d’octubre, a les 21h
Espai i entrades: Cinema Edison

L’obra narra parts d’un quadern on el difunt pare de l’artista escrivia les seves accions el 1992 com a soldat de guerra. La narració transcorre paral·lela a la minimalista però efectiva imatge de la mà de l’artista dibuixant un cercle vermell darrere del qual apareix la fotografia del seu pare tal com ella el recorda.