OPEN PANORÀMIC

Projecció dels projectes en format loop: ANUL·LADA

Presentació dels projectes amb els artistes:
Divendres 6 de novembre des de les 9.30 fins a les 13 h.

Lloc: Arts Santa Mònica
Més info: artssantamonica.gencat.cat

L’Open Panoràmic és una convocatòria per participar al festival destinada a tothom. Aquesta convocatòria s’articula com un punt de trobada a partir del qual es genera una xarxa d’interacció entre creadors, programadors i públic. Es van rebre més d’un centenar de projectes d’arreu del món dels quals es van seleccionar dotze. Els projectes seleccionats seran exhibits en els festivals col·laboradors del Panoràmic durant l’edició de 2021.

Els creadors seleccionats per l’equip del festival mostraran el seu treball en obert al públic i a diversos agents del món de l’art (comissaris, galeristes, directors de centres d’art o tècnics d’arts visuals d’institucions públiques). Intercanviaran opinions i projectes amb l’objectiu de promoure i divulgar, si s’escau, les creacions audiovisuals d’aquests artistes a través de les seves xarxes o institucions culturals.

Els  artistes escollits en aquesta edició són Albert Bayona [Espanya],  María José Ribas Bermúdez [Espanya], José M. Delgadillo [Mèxic], Hanna Jarzabek [Polònia], Daniela Lucato [Alemanya],  Núria López Torres [Espanya], Nicolas Hermansen [Bèlgica],  Raúl Alaejos [Espanya] , Valya Lee [Rússia] , Col·lectiu Los Rotos [Espanya, Xile, Argentina],  Abdoul-Ganiou Dermani [Togo/Alemanya]  i Anamaria McCarthy [Perú].

 

Si vols ser visionador inscriu-te aquí:

 

Piętro 8 (pis 8)
“En el Piętro 8 (pis 8) hi trobareu, diferents suports i sistemes d’enregistrament de material audiovisual, fet per aficionats, professionals o usuaris de xarxes socials, tots procedents d’internet. Enregistrat des d’un espai públic o privat, amb una mirada morbosa, provocadora o ingènua. Tot ell amb la voluntat de ser compartit i visionat. Des del Piętro 8 ha estat la meva voluntat reunir aquest material i oferir-lo de la manera més neutra possible donat que l’original és prou evident en el seu contingut.”
Albert Bayona
Coronapocalypse
El vídeo “Coronapocalypse” refereix a la pandèmia del coronavirus.

En el vídeo, l’artista lluita contra el COVID-19, una malaltia contagiosa i enemic invisible que ha causat la mort de moltes persones i va caure el món a por i incertesa.

My name is Sami

Durant la pandèmia Sami truca un amic per dir-li un episodi tràgic.

Trànsit

La percepció de la transsexualitat ha estat modelada socialment i a través dels mitjans de comunicació mitjançant estereotips de marginalitat i de prostitució. L’imaginari col·lectiu manca de referents positius, sobretot en el cas de les dones transsexuals que afirmen el seu gènere sent adultes. La figura d’un home madur, que s’afirma com a dona transsexual, i a vegades a més lesbiana, qüestiona les normes socials establertes i ens confronta amb la necessitat de redefinir aquestes.

“Trànsit” parteix de la història de Zenia, per a parlar de dones transsexuals a Espanya que van començar la seva transició de gènere ben entrades en edat adulta. Aquestes dones, amb diversos estils de vida, trenquen els estereotips i les classificacions binàries del gènere. Els seus testimoniatges serveixen de referent positiu, sense restar importància a les dificultats que afronten en la seva vida. El projecte convida a reflexionar sobre la nostra visió conformista de la normalitat, els nostres límits d’acceptació i la llibertat d’elecció real de què disposem en matèria de gènere.

 

Embodiment

Embodiment és un projecte fotogràfic que qüestiona la identitat a través del cos. Tots els participants són transgènere.El cos és abstracció i pura fisicalitat, és el vehicle del món (Merleau-*Ponty). És una cosa i una no-cosa, un objecte que d’alguna manera conté o coexisteix amb una interioritat, un objecte capaç de prendre’s a si mateix i altres com a subjectes, un tipus únic d’objecte no reduïble a altres objectes. (Grotz). El nostre cos som nosaltres. Creix amb nosaltres. Ens afecta nivell físic, mental i íntim. És una finestra capaç de dir moltes coses, qui som, com som, és probablement el primer mitjà que la societat utilitza per a percebre’ns. Paral·lelament l’abstracció i la fisicalitat pura són part de l’essència del mitjà fotogràfic. La llum que colpeja un objecte fotosensible transforma l’abstracció pura en assumptes físics aclaparats pel sentit.

In The Mood For Love

Milers de dones joves de Rússia i Ucraïna decideixen treballar a l’estranger. la Xina és especialment atractiva per a moltes d’elles. Hi ha moltes possibilitats d’ocupació en la indústria de l’entreteniment, on el criteri més important és la bellesa física. En general, aquest tipus de treball és il·legal.
Per a començar aquesta història Lee es va anar a la Xina, per a treballar com a “noia festera”. Per a abreujar, tals establiments es diuen KTV. Sovint, aquest treball implica contacte corporal. Totes les fotos van ser preses en secret amb un telèfon.

Piwkeyeyu

Piwkeyeyu és un curt documental, de caràcter personal i experimental, on es connecten quatre realitats distants geogràficament i sota el marc de confinament mundial pel COVID-19. La mirada íntima que projecta el curt reflecteix la pròpia identitat dels realitzadors. Són quatre amics que es troben a Xile, l’Argentina i Espanya, amb un passat en comú. És aquest passat el que dóna nom al curt, sota la nostàlgia que inunda en aquests temps el no poder veure i abraçar als qui volem Piwkeyeyu que té el seu origen en la llengua Mapuzungun, significa ‘et porto en el cor’. Per mitjà d’una narració híbrida entre fotografia i vídeo, dóna compte de la contemplació i la memòria com a exercici guaridor, on malgrat estar allunyats físicament el sentiment continua present tots els dies.Tira mà a la ficció narrativa i recursos com els sons diegéticos i extradiegéticos.

Seismographical

Vídeo realitzat a partir d’una conversa real en la plataforma de contactes Tinder. Part d’una sèrie de peces en procés.

Muxes

En el Itzmo de Tehuantepec, al sud de Mèxic, i en ple cor de la cultura zapoteca, es troben els muxes, considerats com un tercer gènere dins de la societat.
Els muxes estan integrats en l’organització genèrica de la comunitat i desenvolupen funcions socialment reconegudes, tant en l’organització sociocultural com dins de la família. Els muxesexerceixen algunes ocupacions molt importants per a la reafirmació de l’etnicitat zapoteca. Existeix una actitud peculiarment permissiva davant el afeminamiento i el travestismo en aquesta part de l’estat d’Oaxaca.
Algunes mares zapotecas eduquen als fills homes en rols tradicionalment femenins quan veuen que el seu fill té un comportament efeminat. Un fill muxe suposa un suport econòmic i afectiu per a la dona. Ells són educats per a ser bons treballadors i cuidadors dels seus progenitors en la vellesa.
La figura dels muxes i l’acceptació d’aquest tercer gènere està íntimament lligat a la situació que té la dona en la família i la societat en l’Istme de Tehuantepec, així com el paper que exerceixen en elles. El posseir una certa independència econòmica i social fa que el pes de l’univers femení legitimi a les muxes, i la seva figura dins de la societat.
Casos com el dels muxes reafirma la teoria que la identitat de gènere és una construcció cultural i que algunes societats l’han reformulat i adaptat al seu univers cultural.

Cover

Un “Cover” és una nova interpretació d’un tema musical que va ser registrat anteriorment per un altre artista. “Cover” en una altra accepció és un lloc on refugiar-se i també la coberta o caràtula d’un disc on es representa l’artista.
Aquesta peça explora l’autorepresentació a partir de fragments de covers.

Empty Rooms

Tots els anys l’artista visita el Museu Metropolitan d’Art de Nova York. Des de nena
camina amb la mateixa sorpresa per les seves àmplies galeries clàssiques on ens esperen les grans obres. L’última vegada es va trobar amb una cosa insòlita: unes quantes sales desocupades, parets desertes i banques buides. Vaig seguir el fort impuls de registrar aquesta circumstància que no era més que un canvi d’exposició, potser el mateix dia del muntatge de la següent.
Novament a Lima va decidir intervenir les fotografies de registre amb imatges del seu arxiu familiar. Els seus fantasmes del passat ara van començar a cobrar vida nova en les parets de les galeries buides del Metropolitan. Va ser difícil imaginar el que succeiria amb el món a penes un mes després de finalitzar la seva sèrie “Empty Rooms” quan una quarantena per la pandèmia del Coronavirus va crear un atmosfera buida similar en les quals va inserir les seves fotografies. Avui els únics que habiten el museu, per un temps, són els personatges que viuen dins de les seves parets.

XXI

XXI és un treball que reflexiona sobre l’exposició de la vida íntima utilitzada com una eina per a l’acte vigilància i l’acte castigo enfront d’una societat que es jutja a si mateixa. Idea presa del treball La societat de la transparència del filòsof Byung-Chul Han on parla de la inclinació a exposar-nos en les xarxes, un hàbit que Han compara a la pornografia i que és contagiós i fictici. Perquè aquesta transparència en realitat és enganyosa. Un altre efecte d’aquesta exposició constant és que hem creat un panòptic digital. Un disseny de presó digital en el qual el vigilant sempre podia observar a tots els presos. Tots nosaltres som vigilants i vigilats alhora.