Open Panoramic

Aquesta activitat ha estat suspesa a conseqüència de la vaga.

Els vídeos dels projectes es podran veure en els horaris programats la resta de dies del festival.

Cosmonaut

Albert Bayona (Catalunya)

Vídeo HD
Durada: 5 min

Sinopsi

Cosmonaut parteix del material en brut que Bayona ha obtingut del rodatge de la pel·lícula El cosmonauta (Nicolás Alcalá, 2013), que es troba sota llicència CC a Internet.

A través de la juxtaposició de dues de les seqüències del film, Bayona recrea una atmosfera entre irracional i poètica. És a partir d’un pla fix inicial, on un actor vestit d’astronauta espera dret l’entrada en un set cinematogràfic dominat per un chroma key.

Superposant dos dels plans de la pel·lícula (l’astronauta deambulant per l’espai, i les mans d’un altre astronauta que sembla que vulgui interactuar amb el primer), es condueix l’espectador a una mena de viatge que, a través de la metàfora visual, ens obre les portes a la imaginació. De fet, en aquest curt hi subjau el dubte -irreverent- de l’arribada de l’home a la lluna. I hom es pregunta si va ser una fantasia.

Destined

Daniela Olave (Colòmbia, 1990)

Vídeo HD
Duració: 1 min 23 s + projecció fotos

Sinopsi

El 6 de setembre de 1989 els germans bessons José i Emilio Alcázar van ser abduïts per una nau extraterrestre en el centre de la ciutat de Madrid, on van tornar per accident l’any 2005.

Els anys han passat excepte per a ells dos. Avui però, amb cinquanta-tres anys, el seu únic objectiu és assistir cada dia, entre les 7 i 10 del vespre, a la Gran Via, el lloc on va ocórrer l’incident, a l’espera que aquells éssers provinents de l’espai els vinguin a buscar i els retorni al seu món.

Destined és un fals documental en el qual Olave en parla d’una història real a partir de la ficció, i ho fa a través d’un projecte multidisciplinari: un film de curta durada, que és com si fos un tràiler d’una pel·lícula; i un projecte eminentment fotogràfic.

Alucinaje

Enric Maurí (Cardedeu, 1957)

Vídeo HD
Durada: 4 min 57 s

Sinopsi

Alucinaje (2019) és un treball videogràfic que recull una part del debat que ha suscitat l’arribada de l’home a la lluna. Un debat que, al llarg de cinquanta anys, ha aportat tota classe de materials, tan visuals com textuals. Encara avui són molts els qui, alineats amb les posicions més conspiratives, qüestionen, i fins i tot rebaten amb tota mena de teories i elucubracions, el relat oficial.

Aquesta peça d’Enric Maurí és una combinació d’una selecció de vídeos trobats a Internet, així com comentaris apareguts en les xarxes socials en els darrers temps

Sable noir

Florence Girardeau (França)

Vídeo HD
Duració: 13 min 5 s

Sinopsi

Salbe noir ha nascut d’una closca d’ostra negra.

Dins d’un conjunt arquitectònic modern, cinc individus experimenten connexions subterrànies i físiques mitjançant les seves accions, objectes manipulats o materials en moviment. Les transicions i la fluïdesa es produeixen malgrat o gràcies a la seva solitud. A continuació, passa un canvi del real a el que és estrany i l’aparició d’un temps mineral, somiat o recordat.

Lava Tuves

Hélène Veilleux (França, 1978)

Projecte fotogràfic
Durada: 1 min 18 s
.

Sinopsi

Els tubs de lava són una ruta calidoscòpica cap al planeta Mart a través de les imatges fusionades, des del cosmòdrom rus de Baikonour, al Kazakhstan, fins als camps de lava colorista d’Islàndia.

Alone with Empire

IC Visual Lab / Alejandro Acín & Isaac Blease

Projecte Web
.

 Sinopsi

Alone with Empire és fruit d’una instal·lació que utilitza pel·lícules de la British Empire i la Commonwealth Collection. L’objectiu del projecte era apropar-se holísticament a aquest arxiu, amb l’objectiu de provocar nous debats al voltant de les col·leccions de cinema colonial.

La instal·lació utilitza una interfície digital que permet a cada assistent generar una seqüència única aleatòria de tota la col·lecció. Totes les pel·lícules generades han estat catalogades pels visiants a aquesta instal·lació, allí on s’ha realitzat, en funció de l’impacte emocional. Això ha constituït un nou arxiu de 251 pel·lícules, que s’allotgen en el lloc web del projecte i estan disponibles per ser exposades.

Oasis

Jakub Wawrzak (Polònia, 1989)

Vídeo HD
Durada: 15 min 

Sinopsi

Un dels impulsos que va portar a Wawrzak a crear aquesta sèrie fotogràfica va ser la nota escrita pel periodista Joe Chandler l’any 2010. En el text, Chandler expressava les emocions viscudes en visitar l’estació polar polonès-soviètica a l’Antàrtida (A.B. Dobrowolski Polar Station).

A Wawrzak el va fascinar el relat del periodista, i va començar a crear una mena d’arxiu virtual sobre les diferents expedicions polars poloneses (1958–1979).

Curving the horizon

Nikita Svertilov (Rússia)

Projecte fotogràfic
Durada: 2 min 44 s
.

 Sinopsi

La postveritat ha portat les fake-news i, aquestes, a una pèrdua de confiança en les fonts d’informació oficials. Tot plegat ha esdevingut un caldo de cultiu per a les teories conspiratives.

A Nikita Svertilov el fascinava especialment la teoria de la terra plana. Els seus partidaris intenten refutar empíricament l’estat actual del coneixement sobre la forma del nostre planeta entrant en un debat amb la comunitat científica.

Curving the horizon inclou imatges que apel·len a ambdues parts de la disputa. L’objectiu és trobar una característica única que distingeixi els mètodes científics de la seva apropiació per part d’una part de la comunitat que és incrèdula.

The Shapes of Space

Pepon Meneses Gutierrez

Sèrie per a Instagram Stories
.

Sinopsi

The Shapes of Space és una sèrie animada de ciència-ficció pensada per a ser publicada a l’Stories d’Instagram. Explica el viatge d’una nau espacial cap al món desconegut. Pren alguns dels llocs comuns d’aquest gènere per construir la narració a través de dibuixos de geometria descriptiva, que són els elements que tradicionalment ens han servit per explicar visualment l’espai.

Soviet Religion

Svetlana Troitskaya (Rússia)

Projecte fotogràfic en vídeo
Durada: 2min 25 s
.

Sinopsi

Després de l’enfonsament del cristianisme, amb la seva creença inherent a la vida eterna, l’espai va esdevenir l’únic lloc possible on la humanitat podia fixar els seus reptes de futur.

Svetlana Troitskaya es fixa en l’obsessió de l’antiga URSS, en tant que potència mundial comunista que rivalitzava amb el capitalisme liderat per Estats Units, en l’intent de colonització de l’espai. Yuri Gagarin, el primer home llençata a l’espai, va esdevenir un heroi nacional a la Unió Soviètica en la dècada dels seixanta.

Avui, tot aquell afany conqueridor ha deixat algunes empremptes i restes visibles que han esdevingut símbols -decadents per alguns, però magnificats per altres- d’una època ja desapareguda.