Presentació 2018

68. The Whole World is Watching

Recordem el 1968 com un any de revoltes i de conflictes polítics i socials de gran rellevància que es van estendre pel món: el maig francès; la Primavera de Praga; la matança de la plaça de Tlatelolco i la salutació Black Power als Jocs Olímpics a Mèxic; o l’assassinat de Martin Luther King i Robert Kennedy, i les protestes contra la guerra del Vietnam als EUA. Protestes multitudinàries com les que van tenir lloc el 28 d’agost de 1968 a Chicago mentre se celebrava la Convenció Demòcrata Nacional. Allí, milers de manifestants desplaçats fins als voltants de l’hotel Hilton, seu de la convenció, eren apallissats per la policia mentre cantaven a un sol cor una frase que s’ha fet cèlebre: «The whole world is watching» (El món sencer està mirant). Aquests fets greus, però, van ser retransmesos en directe a tot el món mitjançant una eina que esdevindria, durant la dècada dels seixanta, indefectiblement poderosa: la televisió.

Tot plegat, s’emmarcava en un context que en el món occidental era de desencís generalitzat: els adults, alienats, s’acomodaven, mentre que els joves, que no volien seguir el rastre dels seus progenitors, somiaven la utopia a la recerca d’una societat menys consumista, però més pacifista, equitativa, justa i alliberada sexualment.

I enmig d’aquella societat desorientada, un nou aparell tecnològic va revolucionar el món de la imatge i la comunicació. L’any 1964 apareixia el primer equip de vídeo portàtil, el Portapack de Sony. Per primera vegada es podien gravar imatges per després veure-les i escoltar-les tot seguit. El vídeo, el nou gadget electrònic, va obrir el camí a maneres diferents d’entendre l’art i la informació. Tant era així, que artistes, periodistes i enginyers van començar a investigar des del punt de vista creatiu i informatiu les potencialitats intrínseques del nou mitjà. I el vídeo es va imposar i generalitzar, i va esdevenir una eina clau al servei de la informació i de les disciplines artístiques.

Consulteu la programació en els apartats corresponents.

Dates:
Del 27 al 30 de setembre de 2018

Llocs:
Projeccions, exposicions i activitats:
Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers
c. Enric Prat de la Riba, 77
08401 Granollers (Barcelona)

*Entrada lliure