Surveillance Complex

Simon Menner

Durant els darrers anys, l’artista alemany Simon Menner s’ha dedicat a recuperar material fotogràfic provinent dels arxius secrets de les policies de l’antiga Alemanya Democràtica i de l’antiga Iugoslàvia. Al Panoràmic Menner ens porta tres dels seus treballs més emblemàtics: Images from the Secret Stasi Archives; Images from the Czechoslovak Secret Police i The Fourteen Least Important Images in the Cold War History of West Germany’s BND Secret Service.

Images from the Czechoslovak Secret Police
Als inicis del 2015, Menner va ser convidat pel Goethe Institute Prague a fer recerca sobre els arxius de la policia secreta de Txecoslovàquia, un aparell de seguretat que va tenir un paper transcendental en la brutal repressió durant la Primavera de Praga.

Justament, en resposta a la revolta de Praga del 1968, la policia txecoslovaca es va proposar evitar possibles futures revoltes i va crear, el 1970, una nova unitat policial especialitzada, l’anomenada STB. Gairebé dues dècades més tard, en ple declivi del bloc de l’Est, aquesta unitat havia de complir el seu vintè aniversari, i, per celebrar-ho, es va preveure publicar un llibre, del qual es van iniciar els preparatius. Va ser en aquell moment que Txecoslovàquia es va desintegrar definitivament com a país, alhora que tot el bloc comunista d’Europa. Així doncs, la publicació no es va arribar a imprimir mai. Però el material existia.

Images from the Secret Stasi Archives

El German Democratic Republic’s Ministry for State Security (Stasi) va ser un dels més efectius òrgans policials de vigilància. No en va, la Stasi tenia, proporcionalment, respecte a la seva població, més agents que el KGB o la CIA. Després de la caiguda del mur de Berlín i la reunificació alemanya, molts dels seus arxius van ser oberts al públic.

Els retrats que es reprodueixen en aquesta sèrie ens poden semblar, avui, absurds o divertits, però corresponen a agents de la policia secreta Stasi fent proves de vestuari i caracterització amb l’objectiu de passar desapercebuts durant les seves investigacions.

The Fourteen Least Important Images in the Cold War History of West Germany’s BND Secret Service

Després del final de la Guerra Freda, la majoria dels arxius de l’antic bloc comunista van sortir a la llum. No obstant això —i de forma paradoxal—, no va passar el mateix amb els arxius de la resta de països europeus. Mentre Menner feia recerca en els arxius de la Stasi, va voler tafanejar els de l’Alemanya Occidental. L’únic que va aconseguir va ser escanejar catorze imatges banals, la documentació de les quals es manté classificada.

Fotografies de Simon Menner corresponents al projecte Surveillance Complex

Surveillance Complex
De Simon Menner

Comissari: Jesús Vilamajó

Lloc:
Espai d’Arts de Roca Umbert Fàbrica de les Arts

Horaris:
Dijous 27 setembre de 18 h a 22 h
Divendres 28 setembre d’11 h a 21 h
Dissabte 29 de setembre d’11 h a 14 h i de 17 h a 21 h
Diumenge 30 de setembre d’11 a 14 h

L’exposició romandrà oberta fins el 28 d’octubre en el següent horari:
Dijous, divendres i dissabte de 18 h a 20 h
Diumenge d’11 h a 13 h

Entrada gratuïta