IMAGINACIÓ ESPECULATIVA:
EL LLEGAT AFROFUTURISTA

ROCA UMBERT – ESPAI D’ARTS
14 D’OCTUBRE – 28 DE NOVEMBRE 2021

L’exposició explora diferents treballs que connecten amb l’imaginari afrofuturista del segle XX i en continuen el llegat. Amb diferents estètiques i registres, els artistes s’enfronten a l’anticipació del futur i reflecteixen les incerteses que presenta, tot revisant el passat i el present. 

Sense deixar de ser un llenguatge de rebel·lió i reivindicatiu, el panafricanisme subjacent en l’afrofuturisme constitueix una projecció que supera l’anàlisi de l’africanisme històric de la modernitat, i ofereix una mirada nova al concepte de negritud, transgredint-ne totes les lectures oficials.  La mostra inclou també noves orientacions que s’allunyen de la mirada colonial, amb conceptes com “Africanfuturism” o “Africanjujuism”, proposats per autors com l’escriptora Nnedi Okorafor, més vinculats a la cultura, la història o la mitologia africanes, sense excloure la diàspora. 

 

John Akomfrah (1957), Nuotama Bodomo (1988), Osborne Macharia (1986), Fabrice Monteiro (1972), Jacque Njeri (1990), Lola Flash (1959), C.J. Obasi (1985), Janeen Talbott (1989) i Aloaye Norris Adoro (1973).

EXPOSICIÓ COMISSARADA PER MERCÈ ALSINA

ACTIVITATS

24 d’octubre a les 12h – Visita guiada amb la comissaria Mercè Alsina i l’artista Norris Adoro (inscripció prèvia

28 de novembre a les 11h – Visita guiada amb la comissaria Mercè Alsina i l’artista Norris Adoro (inscripció prèvia)

21 d’octubre a les 19h a Espai d’Arts (Sala Miranda) – Roca Umbert Fàbrica de les Arts – Cineforum The Last Angel of History de J. Akomfrah presentat i dinamitzat per la comissaria Mercè Alsina (inscripció prèvia)

Laboratori de lectures “Gathering with Harriet: Afrofuturisme i comunitat” edició II, a càrrec del col.lectiu Reina Kingkona  i coordinat per Lucia Piedra. Dijous 11a Espai d’Arts (Sala La Miranda) i presencial i 18 , 25 de novembre i 2 de decembre, de 18h a 20h.
(inscripció prèvia)

The Prophecy-1