OPEN PANORÀMIC 2020

CONVOCATÒRIA TANCADA

Més de 114 propostes s’han presentat a la 2a convocatòria Open Panoràmic, en què enguany es proposava als artistes explorar sobre el concepte Extimitat, al voltant del qual gira la propera edició del Festival Panoràmic. Els artistes havien de presentar obres en format audiovisual amb una durada màxima de 15 minuts, o també webdocs que implícitament tinguessin la fotografia i/o el vídeo com a llenguatges narratius principals.

Els 12 artistes seleccionats han estat:

Artista: ALBERT BAYONA [Espanya]
Proyecto: Piętro 8 (pis 8)

Artista: ABDOUL-GANIOU DERMANI [Togo]
Proyecto: Coronapocalypse

Artista: DANIELA LUCATO [Alemanya]
Proyecto: My name is Sami

Artista: HANNA JARZABEK [Polònia]
Projecte: Trànsit

Artista: NICOLAS HERMANSEN [Bèlgica]
Proyecto: Embodiment

Artista: LEE VALYA  [Rússia]
Projecte: In The Mood For Love

Artista: LOS ROTOS [Espanya, Xile, Argentina]
Proyecto: Piwkeyeyu

Artista: MARIA JOSÉ RIBAS [Espanya]
Projecte: Seismographical

Artista: NÚRIA LÓPEZ TORRES [Espanya]
Proyecto: Muxes

Artista: RAÚL ALAEJOS [Espanya]
Projecte: Cover

Artista: ANAMARIA MCCARTHY  [Perú]
Proyecto: Empty Rooms

Artista: JOSÉ DELGADILLO [Mèxic]
Proyecto: XXI

Els projectes seleccionats es presentaran al Centre d’Arts Santa Mònica de Barcelona entre el 22 i el 25 d’octubre de 2020. Els creadors seleccionats estaran presents a l’acte, bé físicament, o bé virtualment, a través d’una connexió en directe, per tal de presentar el seu treball a l’equip d’agents culturals que assistirà convidat al festival (comissaris, galeristes, directors de centres d’art o tècnics d’arts visuals d’institucions públiques) amb els que intercanviaran opinions amb l’objectiu de promoure i divulgar, si s’escau, les creacions audiovisuals d’aquests artistes a través de les seves xarxes o institucions.

A més, les obres seran exhibides en els festivals col·laboradors del Panoràmic durant l’edició 2021 (Belgrade Photo Month – New Talents 2020 (Sèrbia), Giovane Fotografia Italiana (Itàlia), Festival de la Imagen de Manizales (Colombia) i VU (Quebec).

 

Per info

contacte@panoramicgranollers.cat

 

Què és Open Panoràmic?

Convocatòria oberta a tothom per participar al Festival Panoràmic Granollers. Aquesta convocatòria s’articula com un punt de trobada a partir del qual es genera una xarxa d’interacció entre creadors, programadors i públic. 

Aquest espai relacional de Panoràmic és el punt de trobada on els creadors, seleccionats per l’equip del festival, mostraran el seu treball en la secció oficial. Així mateix, una selecció d’agents del món de l’art (comissaris, galeristes, directors de centres d’art o tècnics d’arts visuals d’institucions públiques) intercanviaran opinions amb l’objectiu de promoure i divulgar, si s’escau, les creacions audiovisuals d’aquests artistes a través de les seves xarxes o institucions.

Temàtica

En aquesta nova edició, el festival es centrarà i indagarà sobre el concepte de les intimitats públiques i publicades, és a dir, de la imatge secreta, privada i amagada a la imatge mostrada, descoberta i pública. 

El concepte d’enguany és l’Extimitat. La paraula extim apareix per primera vegada en un text d’ Albert Thibaudet l’any 1923, no és fins a l’any 1969 que el psiquiatra i psicoanalista Jacques Lacan la utilitza en un del seus seminaris. A dia d’avui, l’ús intensiu de les xarxes i la necessitat d’explicar la intimitat per tal que perdi el carácter de privat per esdevenir públic han posat de relleu aquest concepte.  Segons els psicòlegs, la pràctica habitual de donar a conèixer visualment allò que fins ara teníem reservat en l’espai més íntim i privat, provoca un canvi en la nostra imatge i les relacions entre els altres, on res deixarà de ser inocu.

És evident que el cinema i la fotografia s’han deixat sentir tant en la vida privada de les persones, passant de nodrir àlbums a convertir-se en una eina social decisiva en temps present.

Les fronteres entre el públic i el privat s’estan diluint de dins cap a fora. Assistim a una intimitat compartida amb entusiasme contagiant en paral·lel a la por d’una societat venuda i vigilada a través dels mateixos canals.

Sota el concepte d’Extimitat convidem els artistes a explorar els límits d’allò públic i privat; 

Es podran presentar projectes vinculats amb:

  • La intimitat i/o sexualitat;
  • Allò públic i/o privat;
  • Usos de les noves tecnologies i xarxes socials;
  • La necessitat d’exhibir-se: confesions, diaris personals, selfies, entre d’altres;
  • La necessitat de mirar o col·leccionar vides alienes: voyeurisme, paparazzis, (…);
  • Albums fotogràfics;
  • Construccions d’identitat; 
  • Hikikomoris;
  • Etc.

 

Sobre les obres a presentar

Poden participar artistes de totes les nacionalitats.

Es presentaran obres en format audiovisual amb una durada màxima de 15 minuts. S’admet també la presentació de webdocs que implícitament tinguin la fotografia i/o el vídeo com a llenguatges narratius principals

Les obres poden estar basades en fotografies, vídeos, textos o infografia, o la hibridació d’algunes o totes les tècniques i poden tenir caràcter documental, experimental o ser un assaig visual.

Les obres poden ser una creació col·lectiva o individual.

Els autors hauran d’estar en disposició de tots els drets d’autor i exhibició sobre les obres presentades.

Selecció dels projectes

Els criteris de valoració de la comissió seran:

Vinculació amb la temàtica conceptual; trajectòria artística; qualitat del projecte específic que es presenta.

* La comissió de selecció de la convocatòria està formada per l’equip del Festival Panoràmic.

* Es seleccionaran un màxim de 12 obres.

Exhibició de les obres

Els projectes seleccionats es presentaran al Centre d’Arts Santa Mònica de Barcelona entre el 22 i el 25 d’octubre de 2020

Els creadors seleccionats hauran d’estar presents a l’acte, bé físicament, o bé virtualment, a través d’una connexió en directe via Skype, per tal de presentar el seu treball a l’equip d’agents culturals que assistirà convidat al festival. Aquests agents, si s’escau, programaran les obres en els seus espais expositius.

A més, les obres seran exhibides en els festivals col·laboradors del Panoràmic durant l’edició 2021.

Remuneració per drets d’exhibició

Els projectes seleccionats rebran pels drets d’exhibició 100 € cadascun (impostos inclosos).

Sobre els drets

Les obres són propietat dels seus autors, que cediran durant els dies del festival Panoràmic els drets d’exhibició, reproducció i difusió amb l’objectiu de promoure el festival, ja sigui via Internet, premsa, mitjans audiovisuals i/o qualsevol altre material promocional.En el cas que alguna de les obres estigui sota l’empara de la societat general d’autors de qualsevol país, o tingui alguna mena de restricció pel que fa a la difusió pública, s’haurà de comunicar explícitament en l’apartat corresponent de la fitxa d’inscripció.

 

L’acceptació de les bases

L’organització del festival es reserva el dret a resoldre, en la forma que consideri oportuna, qualsevol aspecte no previst en aquestes bases. En cas de desavinences insalvables amb alguna obra o autor seleccionat, el festival es reserva el dret a retirar l’obra de la programació de Panoràmic 2020. La participació en aquesta convocatòria suposa l’acceptació d’aquestes bases.

 

Com participar

Podeu adjuntar les vostres propostes a través d’aquest formulari:

 

 

Termini de presentació de propostes

4 de maig de 2020 a les 23:59h.

 

Per info

contacte@panoramicgranollers.cat