PANORÀMIC REVIEW
CARLES BARBA, CAÇADOR D’IMATGES

CINEMA EDISON DE GRANOLLERS
14 D’OCTUBRE – 14 DE NOVEMBRE 2021
Horari d’apertura del Cinema Edison www.cinemaedison.cat

 Carles Barba Masagué, o Carlos Barba (Terrassa 1923 – 2020), empresari i director de cinema documental amb una visió particular i mordaç de la Catalunya en què va viure. El Larra del nostre cinema amateur, el nostre modest “pobrecito hablador” armat amb una càmera.  Marguerite Duras va ser de les primeres persones que, en el món del cinema, va emprar la paraula “professional” pejorativament. Parlava del cinema superficial, fútil, estèrilment luxós dels professionals i deia: “El meu cinema no pot travessar la frontera dels professionals. Tampoc el seu pot creuar la meva.”

A la Viquipèdia es diu de Barba, pensem que encertadament, que “els seus guions destil·len un humor agredolç i va més enllà del que estava permès, amb una certa ambigüitat, [per presentar] les dues cares més oposades de la moral social d’aquella època. Ell mateix accepta que, de vegades, ha estat cruel en els seus plantejaments”.

El cineasta amateur també deia que el que li donava més feina i havia de fer amb més cura era el text, els comentaris amb què filava les imatges que portava a casa després de les seves sortides de caça urbana, de cineasta curiós i costumista.

Entre altres guardons, guanyà dos cops el Premi Ciutat de Barcelona, amb els films Primera Copa del Mundo Barcelona (1971) i Aspectes i Personatges de Barcelona (1964)

EXPOSICIÓ COMISSARIADA PER ANDRÉS HISPANO I FÈLIX PÉREZ-HITA

ACTIVITATS

23 de novembre a les 18h – Visita guiada amb els comissaris Andrés Hispano i Fèlix Pérez-Hita (inscripció prèvia)

9 de novembre a les 19h – Cineforum “Barcelona Show” (1967) de Carles Barba a càrrec de Fèlix Pérez-Hita, al Cinema Edison de Granollers (inscripció prèvia a www.cinemaedison.cat )