Chris Marker

Curtmetratges Film Still

  La Jetée
  Chris Marker (França, 1921-2012)

  Després d’una guerra nuclear apocalíptica, el món ha quedat devastat. Un grup de científics del bàndol vencedor arriba a la conclusió que l’única manera de salvar la humanitat és recórrer als viatges a través del temps: enviar una persona al passat per demanar ajuda, o bé al futur per buscar una solució a la situació present. La persona escollida per realitzar el viatge a través del temps és un presoner. Història experimental sobre el poder de la memòria, explicada exclusivament a través de fotos fixes, en què un home intenta reconstruir el record de la seva estimada en els temps de la Tercera Guerra Mundial.

  Si bé es tracta d’una pel·lícula, el director la defineix com una fotonovel·la, ja que es va realitzar filmant una sèrie de fotografies que donen context a la narració que les acompanya i només conté una breu seqüència d’imatges en moviment. Va gunyar el premi Jean Vigo de curtmetratge.

  Christian François Bouche-Villeneuve (conegut també amb diferents sobrenoms, però, sobretot, amb el de Chris Marker) va ser un escriptor, fotògraf i director de cine francès a qui s’atribueix la invenció del documental subjectiu. Durant seixanta anys de feina es va dedicar a observar, amb curiositat meticulosa, amb ironia càustica i sovint divertida, i fins i tot amb còlera, les vicissituds de la història mundial i també de l’individu. Al centre de la seva reflexió hi ha la memòria, els records i la nostàlgia del temps passat reinventat, però mai desaparegut.

  Pel·lícula 35 mm digitalitzada, blanc i negre, 28′

  La Jetée

  Director: Chris Marker
  Repartiment: Étienne Becker, Jean Négroni; Hélène Chatelain
  Any: 1962

  Curtmetratges Film still

  Lloc: Sala La Miranda (Espai d’Arts de Roca Umbert Fàbrica de les Arts)

  Horaris:
  23 de novembre: de 16 a 20 h
  24 de novembre: d’11 a 14 h i de 16 a 20 h
  25 de novembre: d’11 a 14 h i de 16 a 20 h

  Entrada gratuïta

  • La programació de curtmetrarges ha estat dissenyada per Andrés Hispano (realitzador audiovisual, comissari i articulista), Joana Hurtado (crítica d’art i cinema i comissària d’exposicions) i Fèlix Pérez-Hita (realitzador, guionista i editor).