FOTOGRAMES D’UN MÓN SEGRESTAT

Un taller i una exposició sobre l'impacte del ``film still`` en l'art contemporani

 

El film still, o la foto fixa o imatge promocional d’una pel·lícula, ha tingut una evident influència en l’art contemporani, ja que ha revitalitzat la tradició dels tableaux vivants a la vegada que l’ha subvertit, perquè és en el film still on els tableaux vivants buscaven dignificar la fotografia per apropar-la a l’escenografia teatral i a la pintura, per petrificar l’instant.

La fotografia contemporània, en acostar-se al film still, busca en la imatge fixa una mena de narració, o una sensació, que ens mou a imaginar què ha passat abans o què succeirà tot seguit, i que proporciona a la ment de l’espectador “imatges” dins la imatge, que fan d’aquestes fotografies quelcom molt allunyat de la pintura i proper, en canvi, a la instantània.

El 2017 es compleixen quaranta anys de la coneguda sèrie Untitled Film Stills, de Cindy Sherman, potser el treball més assenyalat entre els que van obrir un nou espai artístic en l’elaborada fabricació d’“instants”, staged photography, constructed situations, o com se’n vulgui dir, d’aquest vast territori en el qual entren des de David Levinthal fins a Charlie White, de Gregory Crewdson a Nick Nicòsia i de Carles Congost a Allison Jackson.

Aquesta immersió en l’estètica i el gest de les ficcions en pantalla, sumada al gust pel fake i el transvestisme (de mitjans i disciplines), ha convertit el film still en un dels eixos més significatius de l’art postmodern i ha desdibuixat definitivament els límits entre la publicitat, el cinema i l’art contemporani.

EL TALLER

El taller, dirigit per Andrés Hispano, s’adreça a qualsevol persona interessada en el món de l’art, el cinema o la fotografia.

Els participants dissenyaran una exposició ideal basada en el tema film still, i ho faran a partir de l’anàlisi històrica i conceptual de l’obra d’alguns dels artistes contemporanis més transcendents.

El projecte dissenyat es materialitzarà en una exposició oberta al públic que es podrà visitar a la nau Dents de Serra de Roca Umbert. Fàbrica de les Arts de Granollers, entre els dies 23 i 26 de novembre de 2017.

Les persones interessades han de completar la inscripció  a través d’aquest formulari.

Inscripció tancada

 

  • DATA INSCRIPCIÓ: us podeu inscriure fins el dia 1 de novembre de 2017
  • QUANTITAT ALUMNES: places limitades a 25 alumnes
  • DATES DEL TALLER: divendres 10 de novembre, de 16 a 19 h; dissabte 11 de novembre, de 10.30 a 13.30 h; i divendres 17 de novembre, de 16 a 19 h
  • LLOC: Nau Dents de Serra. Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Granollers

 

  • *La inscripció no garanteix la participació. Aquesta, haurà de ser confirmada als interessats per l’organització del festival.